Mariska Beckers

Creative Director
Producer

Mariska Beckers studeerde in 2016 af aan het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound) in Brussel als documentaire regisseur. Voor haar afstudeerproject regisseerde ze DE ONGEWENSTE ERFENIS, een film die de moed en de kracht belicht van mensen met de erfelijke en ongeneeslijke ziekte van Huntington. Om deze documentaire te maken, filmde ze een jaar lang in het enige verpleeghuis voor Huntingtonpatiënten in Vlaanderen.

 

Ze maakte ook de korte documentaire NOOIT MEER ZWIJGEN waarin een jonge vrouw getuigt over hoe ze als kind door haar stiefvader jarenlang werd misbruikt. Dit aangrijpende verhaal wordt geïllustreerd met macro-opnamen van speelgoedpoppetjes. Later werd commentaar van een gerespecteerde psychiater toegevoegd, die de verschillende stadia en mechanismen van misbruik duidt.

 

Mariska draaide en monteerde ook de documentaire WELKOM IN UTOPIA in het opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen in Steenokkerzeel, een plek waar nog nooit eerder was gefilmd. De film focust op twee Afghaanse jongens die voor de Taliban zijn gevlucht en wat er in België met hen gebeurt.

 

Samen met Bart Beckers werkte Mariska aan VUIL SPEL, een documentaire over seksueel geweld in de sport, waarin voor het eerst atleten herkenbaar getuigden. In 2017 werd deze documentaire uitgezonden door VRT en kreeg de docu veel weerklank in de media en het parlement. En in 2018 maakten ze een korte online documentaire over de mazen in de Belgische euthanasiewet. Van 2019 tot en met 2022 werkten Mariska en Bart aan de  documentaire film DYING TO LIVE, over de levenseindezorg en de keuzes voor euthanasie en palliatieve sedatie in de laatste levensfase. Deze film werd uitgezonden door VRT in België en KRO-NCRV en L1 in Nederland.

Pakkende verhalen

Onze documentaires focussen op aangrijpende verhalen met (buiten)gewone mensen in de hoofdrol.

Esthetische beelden

We houden van esthetische cinematografie, met oog voor detail.

Uniek perspectief

We streven naar unieke toegang en filmen vaak over een langere periode, om diepgang en evolutie te tonen.

Bart Beckers studeerde Politieke Wetenschappen en Creatieve Film. In het begin van zijn carrière bekleedde hij verschillende functies bij grote kranten en tijdschriften in België en Nederland, als onderzoeksjournalist en (eind)redacteur. In 2000 werd hij gevraagd voor de nieuwsafdeling van de VRT. Terwijl hij daar werkte, volgde hij een masterclass Storytelling in Film and Television in Londen (korte cursus Birkbeck Londen).

 

Bij de VRT werkte Bart als eindredacteur en verslaggever/regisseur voor het baanbrekende actualiteitenprogramma KOPPEN en maakte hij onderzoeksdocumentaires voor het bekroonde programma PANORAMA over onderwerpen als privacy, de vossenjacht, de muziekcrisis, familiedrama’s en politiek. Hij regisseerde ook meerdere documentaires voor VRT’s verdiepende zender CANVAS, waaronder portretten van kunstenaars onder wie schrijver ANTHONY HOROWITZ en muzikant FRANK BOEIJEN, en de documentaireserie REYNEBAU & ROTTEN, een vijfdelige roadmovie door Groot-Brittannië met Sex Pistol Johnny Rotten als gids. 

 

In 2007 begon hij zijn eigen bedrijf gefocust op lange documentaires. Hij regisseerde en produceerde films als DE PIL VAN DOKTER PEETERS (over een Belgische gynaecoloog die in het geheim de anti-conceptiepil uitvond), GERED MET VET (over een nieuwe en revolutionaire methode van borstreconstructie voor kankerpatiënten), ALTIJD ALLES GEVEN (de opkomst en doorbraak van de rockband Triggerfinger) en FACE OFF (over de meest uitgebreide gezichtstransplantatie ter wereld, gefilmd over een periode van 4 jaar).

Van 2019 tot en met 2022 werkte Bart met Mariska aan de  documentaire film DYING TO LIVE, een unieke inkijk in de levenseindezorg, euthanasie en palliatieve sedatie. Deze film werd uitgezonden door VRT in België en KRO-NCRV en L1 in Nederland.

BART BECKERS

executive producer
creative director